Столична община продължава да губи милиони левове  европейско финансиране заради нарушения

...
Столична община продължава да губи милиони левове  европейско финансиране заради нарушения
Коментари Харесай

София е санкционирана с още милиони за нарушения в обществени поръчки

Столична община продължава да губи милиони левове  европейско финансиране поради нарушавания при публичните поръчки. Само по един контракт - за възобновяване на представителната част на Западен парк, на общината е наложена финансова промяна от 2,5 млн. лева Договорът е за близо 10,2 млн. лева с Данък добавена стойност, а наказването е в размер на 25% от него. Нови корекции има и по договорите за поправки на детски градини и ясли, по който София към този момент дефинитивно загуби 1,7 млн. лева в съда.

Това сподели инспекция на " Сега " за течащите и завършили каузи по ръководени от Столична община контракти, финансирани от оперативна стратегия " Региони в напредък ". Всеки миг се чака и правосъдното решение по различен знаков контракт - за ремонтите в центъра на града. 

Договорът за възобновяване на представителната част на Западен парк бе предоставен през 2018 година на " Галчев инженеринг ". Столична община към този момент води едно правосъдно дело за наложена глоба от 5% по него заради проблеми при провеждането на публичната поръчка, а в този момент кметството е  с други 25%. Това е оптимално вероятната глоба за позволени нередности по оперативните програм.

От отговор на Министерство на регионалното развитие до " Сега " излиза наяве, че подписаният контракт по публичната поръчка е бил незаконосъобразно променен без повече конкретика в какво тъкмо се състои нарушаването. Общината апелира заповедта в Административен съд - София град. 

На първа инстанция към този момент е завършило друго дело за наложена финансова промяна в размер на 1,3 млн. лева - по 3 обособени позици от  мегапоръчката за ремонт на 26 учебни заведения и детски градини от 2018 година.  Общината е била глобена по тях поради непозволени условия и ограничаващи условия при провеждането на публичната поръчка. Санкцията е в размер на 5% от цената на договорите. И това не е първа промяна по тази поръка. Справка в регистъра на Върховния административен съд демонстрира, че Столична община е изгубила окночателно делото за наложена сходна глоба в размер на 1,7 млн. лева за други 17 обособени позиции от същата мегапоръчка. Любопитни са и адвокатските възнаграждения по тези каузи с огромен веществен интерес - единствено за втората инстанция по делото за детските градини общината би трябвало да заплати разходи в интерес на Министерство на регионалното развитие в размер на 17 793 лева. 

РЕМОНТИТЕ В ЦЕНТЪРА

Всеки миг се чака и окончателното решение на Върховен административен съд по контракта за ремонт на зона 4 с " ПСТ Груп ". Тук Министерство на регионалното развитие наложи 5% финансова промяна, още веднъж поради ограничаващи условия за асортимент и нередности в методиката за оценка, като глобата възлиза на 959 439 лева Върховен административен съд е отменил като неприемливо решението на Административен съд - София град, с което бе оповестена за оскъдна заповедта за санкциониране на втория контракт за ремонт на централните зони - с " Джи пи груп ". Тази финансова промяна е за 787 722 лева. 

При дефинитивно одобрение на наложените финансови корекции във Върховен административен съд тези разноски остават за сметка на общинската хазна вместо да се обезпечават от Европейски Съюз. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР